Śledź w oleju z cebulką

Przepis na klasycznego śledzia z cebulką. Taki śledzik najczęściej pojawia się na stole podczas świąt, uroczystości rodzinnych lub spotkań towarzyszkach. Należy go przygotować dobę wcześniej, żeby smaki zdążyły się przegryźć.  

sledz w oleju z cebulka

PRZEPIS NA ŚLEDZIA W OLEJU Z CEBULKĄ



Składniki :
3-4 filety śledziowe
1 cebula
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna czarnego pieprzu
2 liście laurowe
czarny pieprz
olej rzepakowy



Jak zrobić śledzia w oleju z cebulką:

Jeśli śledzie są bardzo słone należy je namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Czas moczenia zależy od tego jak bardzo słone są śledzie. Najlepiej po 2 godzinach odkroić kawałek i spróbować, jeśli nadal są zbyt słone, zmienić wodę i moczyć kolejne 2 godziny i tak aż osiągniemy odpowiedni smak. Następnie należy je osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do niedużej miseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do śledzi razem z przyprawami. Dodać szczyptę pieprzu, dokładnie wymieszać. Zalać olejem rzepakowym do przykrycia śledzi z cebulką. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Skąd pochodzi posiłek?

W tradycji kulinarnej Polski występuje wiele potraw zawierających mięso ryb pochodzących z Morza Bałtyckiego. Jedną z popularniejszych opcji jest śledź, serwowany u nas w oleju, do którego dodawana jest cebulka lub śmietana. Jednak omawiany tutaj przepis nie narodził się w naszym kraju, lecz został zapożyczony najprawdopodobniej ze Skandynawii, której mieszkańcy doskonale wiedzą, jak zrobić pyszne przystawki z ryb. Na masową skalę gatunek był spożywany w Polsce dopiero po zakończeniu I wojny światowej. W XX wieku danie weszło do menu osób zamieszkujących też ziemie odległe od morza. 

Na jaką okazję przygotować śledzia w oleju z cebulką?

W wierzeniach katolików ryba uznawana jest za składnik postny, dlatego śledzie w oleju z cebulką są popularnym daniem w trakcie Wigilii Bożego Narodzenia oraz w okresie postu. Ostatni wtorek karnawału otrzymał nazwę Śledzik na cześć tego smakołyku, który jest wówczas serwowany. Ze względu na to, że wyśmienicie smakuje jako zagryzka do trunków, to jest obowiązkowym punktem programu na urodzinach i imieninach wyprawianych w polskich domach czy lokalach gastronomicznych. Zrobienie potrawy z tego przepisu jest wyjątkowo proste, dlatego będzie stanowić doskonały dodatek do menu imprezy, którą chcesz urządzić. 

Właściwości zdrowotne

Jak przystało na rybę morską, śledzia można uznać za bardzo pożywną potrawę, również w wersji z poniższego przepisu z olejem i cebulą. Przede wszystkim stanowi on doskonałe źródło pełnowartościowego białka i aż 70% tłuszczu w nim zawartego to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Poza tym znajdziemy w nim cały przekrój istotnych związków chemicznych, m.in. wapnia, żelaza, fosforu i magnezu, a także witaminy A, E, D i z grupy B. Oczywiście dodatek oleju podnosi bilans kaloryczny ryby, dlatego przekąska zapewnia dużą dawkę energii.

Komu będzie smakować?

Ze względu na specyficzny smak i zapach śledzi niektóre osoby stroniące od ryb są do nich uprzedzone, jednak i tak mają oddane grono wielbicieli, zwłaszcza wśród osób lubiących morskie smaki. Poza tym takie danie w oleju z cebulką to sztandarowa pozycja kuchni polskiej dlatego przepis warto wykorzystać, przyjmując w domu gości z zagranicy. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz