Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Kotlety z kaszy gryczanej z dodatkiem cebuli, czosnku i pieczarek. Doskonała opcja nie tylko dla wegetarian, ale dla każdego wielbiciela kaszy! Dzięki temu, że połowę kaszy blendujemy, masa bardzo dobrze się klei i formowanie kotlecików nie sprawia większych problemów. Kotlety gryczane można podać z gotowanymi ziemniakami i surówką np. z selera i marchewki i koniecznie z sosem, dobrze będzie pasował sos koperkowy. Przepis na surówkę i sos w najbliższych dniach na blogu J.


Składniki (15 szt.) :
300 g ugotowanej kaszy gryczanej (3 woreczki)
300 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 ½ łyżeczki tymianku
1 płaska łyżeczka soli (lub do smaku)
1/3 łyżeczki pieprzu
7 płaskich łyżek bułki tartej
2 jajka
4 łyżki zimnej wody
olej do smażenia

Sposób przygotowania :
Połowę kaszy wsypać do dużej miski i zblendować. Dodać pozostała kaszę. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku, smażyć 2-3 minuty, dodać pieczarki oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż cała wodą wyparuje, na koniec posmakować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia, następnie dodać do kaszy. Dodać resztę składników : tymianek, 1 płaską łyżeczkę soli, pieprz, bułkę tartą i zimną wodę, wymieszać, posmakować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec dodać jajka, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, z masy formować kotlety (mocno dociskając w rękach). Jeśli masa jest zbyt mokra dodać więcej bułki tartej, jeśli zbyt sucha dodać wody. Kotlety smażyć na rumiano z obu stron.  

1 komentarz

  1. Robiłam takie kiedyś, pamiętam były pyszne. Aż nabrałam ochoty by zrobić je znowu :)

    OdpowiedzUsuń