Racuchy z jabłkami – najlepszy przepis!

Pyszne, puszyste racuchy z jabłkami z dodatkiem sody i proszku do pieczenia dzięki czemu są szybsze w przygotowaniu a smakują równie dobrze jak te drożdżowe. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Z dużą ilością jabłek. Najlepsze z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.

racuchy z jablkami z soda i proszkiem do pieczenia najlepszy przepis
PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI

(ok. 20 szt.)


Składniki :
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
3 łyżki cukru
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 nieduże, kwaśne jabłka
cukier puder do posypania
olej do smażenia



Jak zrobić racuchy z jabłkami:

Do miski wbić jajko, dodać cukier, miksować na wysokich obrotach aż powstanie jasna, puszysta masa (ok. 4-5 minut). Wówczas na zmianę dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz mleko, miksując do połączenia składników po każdym dodaniu. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta, wymieszać. Na rozgrzany olej wlewać po 1 łyżce ciasta. Smażyć na średnim ogniu (nie może być zbyt duży, bo racuchy spieką się na zewnątrz a w środku będą surowe!) z obu stron aż ładnie się zarumienią. Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem. 



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!




Skąd pochodzi posiłek?

Te chrupiące placuszki są jednym z flagowych dań słodkich z repertuaru kuchni polskiej i wywodzą się z tradycji ludowej. Można je było spotkać w wielu regionach kraju, gdzie też często miały inne nazwy, np. dołki w niektórych częściach Śląska. W większości historyczne przepisy bazują na drożdżach, jednak popularne było również sporządzanie racuchów na sodzie a z czasem gotowym proszku do pieczenia. Ta druga wersja także zapewnia doskonałą puszystość ciasta, jest jednak łatwiejsza do wykonania. Większość tradycyjnych receptur bazuje na jabłkach, które są w końcu typowo polskim owocem. 

Na jaką okazję przygotować racuchy z jabłkami?

Ten prosty przepis na pyszne racuchy z jabłkami można z powodzeniem wykorzystać w trakcie planowania wykwintnego śniadania lub leniwego brunchu w weekend. To bardzo dobra opcja, jeśli z rana lubisz zjeść słodki i pożywny posiłek. Poza tym domowe placki z proszkiem do pieczenia warto zaserwować na przyjęcie urodzinowe dla najmłodszych, w końcu dzieci uwielbiają chrupiące racuszki! W niektórych regionach kraju ta słodka potrawa podawana jest w czasie kolacji wigilijnej, w końcu jest postnym daniem. 

Właściwości zdrowotne

Chociaż danie ma stosunkowo dużo kalorii, to dzięki dodaniu jabłek do prostego przepisu opartego o proszek, racuchy na sodzie są też pożywne. Te smakowite owoce zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, który skutecznie obniża poziom cholesterolu i wspomaga funkcje trawienne organizmu. Znajdziemy w nich także dużą podaż witaminy C, która jest szczególnie pożądana w trakcie chłodniejszych miesięcy. Takie placuszki zawierają też mnóstwo ważnych minerałów, przede wszystkim potas i wapń, jak również fosfor, magnez, a nawet żelazo. 

Komu będzie smakować?

Te pyszne, chrupiące placki z pewnością zadowolą podniebienie każdego dziecka. Warto je zaserwować zwłaszcza maluchom, które nie przepadają za jedzeniem świeżych owoców - w takiej formie jabłka z pewnością będą im smakować! Racuszki na sodzie to też dobre danie dla wegetarian, w końcu nie zawierają w swoim składzie mięsa. Poza tym przepis możesz wykorzystać na przyjęcie, na którym chcesz ugościć osoby z innych krajów, te tradycyjne danie powinno im się spodobać. 


Jeśli wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!

6 komentarzy

  1. Super, bardzo lubię na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły boskie zrobiłam z ananasem super 🥰

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis fajny, ale po kiego proszek do pieczenia skoro to samo czyni osa oczyszczona i jest zdrowsza

    OdpowiedzUsuń
  4. Robilam wczesniej z innego przepisu I byly dobre, ale te sa genialne 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń