Domowe bułki do hot-dogów

Przepis na domowe bułki do hot-dogów. Dzięki nim domowy „fast food” będzie jeszcze smaczniejszy :). Do przygotowania ciasta najlepiej użyć miksera z końcówką haka. Ciasta po wyrobieniu nie odstawiamy do wyrośnięcia co zdecydowanie skraca czas ich przygotowania :). Bardzo ważne jest to jak uformujemy bułki, trzeba się do tego szczególnie przyłożyć, żeby bułki nie urosły nam wszerz, bo zamiast hot-dogów będą hamburgery :) :). Wałeczki trzeba dokładnie uformować, bułki muszą być wąskie! 

domowe bulki do hot-dogow

PRZEPIS NA DOMOWE BUŁKI DO HOT-DOGÓW


Zaczyn :
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka

Ciasto :
675 g mąki pszennej
1 ½  łyżeczki soli
1 ½ łyżki cukru
150 ml letniego mleka
125 ml letniej wody
50 g masła
1 jajko

Dodatkowo :
mleko do posmarowania bułeczek



Jak zrobić domowe bułki do hot-dogów :

Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę odmierzyć i wsypać do miski. Do drugiej, dużej miski przesypać 1 ½ szklanki mąki, dodać sól, cukier, gotowy zaczyn, mieszać do połączenia składników (do pierwszego etapu wyrabiania ciasta najlepiej użyć miksera z końcówką haka). Następnie dodać jajko, wymieszać, wlać mleko, wodę i przestudzone masło, dokładnie wymieszać. Dodawać po ½ szklanki mąki za każdym razem dokładnie mieszając ciasto. Po dodaniu całej mąki przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut (w razie potrzeby podsypać odrobiną maki). Podzielić ciasto na 10 równych części (pomocna będzie waga). Z każdej uformować zgrabny wałek o długości około 16-18 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia. Każdą bułeczkę posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.


Domowe bułki do hot-dogów

Choć hot-dogi kojarzą się z fast foodem, coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie dania. Domowe bułki do hot-dogów są znacznie zdrowsze, dzięki czemu potrawę można zaserwować niemal każdemu. Upieczone zgodnie z załączonym przepisem gwarantują niepowtarzalny smak. W prosty sposób wyjaśniamy, jak szybko zrobić bułki do hot-dogów, które zachwycą domowników i gości.

Skąd pochodzi posiłek?

Proste danie składające się z parówki w bułce pochodzi z Niemiec, a swoją popularność zyskało w Stanach Zjednoczonych. Dziś hot-doga można kupić w prawie każdym kraju. W zależności od regionu, fast food może różnić się składem. Do parówki dodaje się różnego rodzaju warzywa (np. prażoną cebulę, pomidora, ogórki) oraz sosy (zazwyczaj ketchup, majonez, musztardę).
Coraz więcej osób decyduje się na wykonywanie dań z ulicznych barów i budek we własnym domu. Bułki do hot dogów z tego przepisu są bardzo smaczne i zdrowe.

Na jaką okazję przygotować domowe bułki do hot-dogów?

Pyszne, domowe bułki do hot-dogów warto przygotować na wiele okazji, np.:
wspólne biesiadowanie. Doskonale sprawdzą się podczas spotkań z przyjaciółmi w domu lub w plenerze,
śniadanie lub kolację. Bułki z parówką są bardzo pożywne, dzięki czemu nadają się na poranny i wieczorny posiłek,
zabawy urodzinowej dziecka. Wykonane w domu są smaczne i zdrowe, dlatego warto podać je w trakcie dziecięcej imprezy.

Właściwości zdrowotne

Pyszna, sprawdzona, domowa kuchnia jest bardzo zdrowa. Nawet danie typu street food lub fast food jest bogate w różnorodne właściwości odżywcze. Do przygotowania bułek wg naszego przepisu niezbędne są drożdże, zawierające witaminy z grupy B i wiele substancji mineralnych, sprzyjających organizmowi oraz mleko - istotne źródło wapnia.

Komu będą smakować?

Zdrowe, delikatne bułki do hot-dogów posmakują każdemu. Po przepis sięgają zarówno wielbiciele fast-foodów, jak i osoby dbające o dietę. Danie można uzupełnić parówką lub jej wegetariańską wersją, warzywami i sosami. Potrawa smakuje także dzieciom. Wersję wykonaną w domu można serwować najmłodszym.

2 komentarze

  1. Bułki wyszły tak idealne, że na pierwszy rzut oka w życiu bym nie powiedziała, że to domowe! Świetny pomysł, a zdjęcia tak smakowite, że ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń