Idealne racuchy drożdżowe!

Racuchy drożdżowe. Puszyste i chrupiące. Najlepiej smakują z dodatkiem ulubionej konfitury lub dżemu. Z podanej proporcji wychodzi około 30 racuchów. Przepis na szybszą wersję racuchów z jabłkami z dodatkiem proszku do pieczenia i sody tutaj J. Smacznego!

racuchy-drozdzowe


PRZEPIS NA RACUCHY DROŻDŻOWE


Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka

Ciasto :
500 g mąki pszennej
szczypta soli
2 ½ łyżki cukru
300 ml letniego mleka
1 jajko
olej do smażenia
konfitura lub dżem do podania


Jak zrobić racuchy drożdżowe :
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, gotowy zaczyn, mleko i jajko. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Przykryć folią spożywczą lub kuchenną ściereczką i odstawić na 1 ½ godziny do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać warstwę oleju, nakładać łyżką ciasto na patelnie. Smażyć na niezbyt dużym ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony (zbyt szybko usmażone racuchy będą zarumienione na zewnątrz a w środku surowe!). Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubioną konfiturą lub dżemem. 

1 komentarz

  1. Jak ja dawno nie jadłam racuchów! :) Narobiłaś mi smaka... Pamiętam jak robiła mi je babcia...

    OdpowiedzUsuń