Skąd pochodzi posiłek?
Ustalenie pochodzenia tak wiekowego dania, jakim są naleśniki, jest nie lada wyzwaniem. Podobno jego pierwsze wersje powstały już w starożytnej Grecji i podawano je raczej na śniadanie, w towarzystwie miodu. Jeden z ówczesnych komediopisarzy – Kratinos – opisał je wówczas jako „smaczne i ciepłe”. Czego chcieć więcej? Współcześnie rodzajów naleśników jest cała masa, wśród najpopularniejszych z pewnością należałoby wymienić pulchne amerykańskie pankejki, cieniutkie niczym papier francuskie crepes czy wschodnie bliny.
Na jaką okazję przygotować naleśniki?
Każda pora jest dobra, żeby zjeść naleśniki, zwłaszcza te z mąki orkiszowej. To świetny pomysł nie tylko na piątkowy obiad. Mnogość słodkich nadzień i wytrawnych farszy daje nam nieograniczone możliwości ich przyrządzania. Wypełnione mięsem lub warzywami spełniają funkcję pełnowartościowego posiłku, którym bez problemu najesz się do syta. Obtoczone w bułce tartej i smażone jak krokiety są pysznym dodatkiem do zupy. Naleśniki podawane na słodko sprawdzą się wspaniale jako śniadanie albo deser, koniecznie w towarzystwie gorącej kawy.
Właściwości zdrowotne
Wybór mąki orkiszowej do przyrządzenia naleśników jest świetnym pomysłem. Nie tylko odkryje to przed Wami nowe smaki, ale także wzbogaci danie o liczne wartości odżywcze. Wśród najważniejszych można by tu wymienić: żelazo, białko, błonnik, magnez oraz witaminy (A, B, E). Ponadto ze względu na dużą zawartość kwasu krzemowego systematyczne spożywanie posiłków z mąką orkiszową dobrze wpływa na wygląd skóry, włosów oraz paznokci.
Komu będzie smakować?
Wszyscy lubią naleśniki! To uniwersalna baza, którą każdy może udekorować po swojemu. Zaspokoi zarówno apetyt mięsożercy czy jarosza, jak i miłośnika słodyczy. Ciężko o bardziej uniwersalne danie. Dodatkowo ciasto przygotowane z mąki orkiszowej docenią z pewnością fani zdrowego żywienia. Delikatne i mięciutkie w swojej formie naleśniki są chętnie jedzone również przez osoby mające problemy z gryzieniem.
Te naleśniki są najlepsze kiedykolwiek jadłam 😍
OdpowiedzUsuńSuper, zachęcam do wypróbowania innych przepisów :) dziękuję za komentarz! :)
Usuń